Unika aktiviteter i Uzbekistan

Bo i en Yurt-Camping

Prova en unik exotisk upplevelse i Uzbekistan! Res i Uzbekistan bortom de historiska städerna Samarkand, Bukhara och Khiva. Ta dig bort från civilisationen till steppen och bo och upplev ett autentiskt Yurt-läger. Sedan många århundraden har nomader och herdar bott i sk “yurt” . En yurt är en tältliknande struktur med träramar och väggar av djurskinn eller päls. Det är en symbol för ökennomadens traditioner. De är dekorerade med handgjorda mattor och shirdaks (färgglada filtmattor eller väggbeklädnad) gjorda av lokalt skickliga hantverkare.

Samarkand Carpet Factory "Hudzhum"

Uzbekistan är kända för sina vackra mattor och det måste förstås upplevas. Besök en en mattfabrik i det kända Samarkand. Du får lära dig mästarnas arbete, oftast kvinnor, som handväver mattor av silke de väljer själva för att får fram rätt struktur och färg. Du får se alla stadier av produktionen av de magnifika silkesmattorna. Allt görs manuellt, ofta med de mest primitiva verktygen. Kvinnorna lägger ned hela sitt hjärta i varje knut av silkestråd och skapar ett eget konstverk för varje matta som görs.

Krukmakeri

Keramiktillverkning är en konst som är lika gammal som människans historia. Uzbekistan är ett gammalt land, lika gammalt som Sumer och Mesopotamien och är den mest centrala delen av Centralasien. Så det är inte förvånande att uzbekisk keramik anses vara en av de mest ansedda. I varje region i landet finns en lokal keramikskola vars traditioner har sina rötter från antiken.

 

Meros Pappersbruk, Konigil

Pappersverkstaden Mukhtarov har ingen hemsida och annonserar inte. Ändå söker sig varje år cirka 5 000 besökare den pittoreska tegelverkstaden med trävattenkvarnen vid Siyobfloden. Platsen var ingen tillfällighet, en gång var det 400 vattenkvarnar runt Samarkand, många av dem i Koni Ghil. Här skapar man en mängd olika produkter: silkesliknande papper i kräm-, blå-, gul- eller rosafärger, anteckningböcker och plånböcker, till och med marionetter och masker. Allt gjort i papper.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag