Praktisk information om Sydafrika

Här är lite praktisk information inför din Sydafrika resa, som kan vara bra att känna till innan du besöker landet. Läs igenom detta i god tid innan din avresa så att du är väl förberedd. Reser du med barn under 18 år? Läs speciellt noga igenom vad för dokument som gäller vid inresa, då särskilda bestämmelser gäller.

 

Pass/Visum

Som svensk medborgare får du besöka Sydafrika visumfritt i upp till 90 dagar. Se till att ditt pass är giltigt i minst 30 dagar efter din hemresa. Det skall även ha minst två blanka sidor för stämplar.
Fr o m den 1 juni 2015 gäller att alla barn (under 18 år) måste ha ett fullständigt födelsebevis när de reser in/ut ur Sydafrika. Ett sk “Personbevis 120 med alla relationer”, där all information om föräldrar finns med. Kontrollera med ambassaden för att få mer information. Redan på flygplatsen kan ni bli stoppade om rätt dokument inte finns med. Är du/barnen av annan nationalitet eller om barnen är födda utomlands, tänk på att det kan ta tid att få tag i rätt dokument.

Vaccination

Oavsett vilka delar av Sydafrika du tänkt besöka är ett fullgott vaccinationsskydd starkt rekommenderat. Kontakta närmaste vaccinationscentral 4-6 veckor innan din resa för att se över ditt behov.

Säkerhet

Även om brottsligheten i Sydafrika är hög så är du relativt trygg som turist så länge du vidtar rekommenderade försiktighetsåtgärder. Du bör vara extra uppmärksam i trafiken, kvälls- och nattetid samt vid hantering av värdesaker och pengar. Undvik besök i stadsdelar som är kända för stor fattigdom och hög kriminalitet. Demonstrationer kan uppstå varsomhelst i landet och bör undvikas så långt det går. Slutligen bör du följa lokal nyhetsrapportering under din vistelse så att du håller dig uppdaterad om säkerhetsläget i landet.

Naturförhållanden

Sydafrika är relativt förskonat från extrema väderförhållanden, men vi rekommenderar ändå att du håller koll på väderprognosen för att få ut det mesta av din vistelse.
Under vår vinter är det högsommar i Sydafrika och under vår sommartid är det vinter där.
Vill du besöka Sydafrika under jul och nyår? Tänk då på att boka i tid din resa. Mycket blir fullbokat fort, då det är högsäsong, samt att alla lokala sydafrikaner har ledigt och firar jul.

Reseförsäkring

Normalt täcker din hemförsäkring reseskydd för vistelser i Sydafrika. Kontrollera detta i god tid innan du ska åka så du hinner teckna separat försäkring om så krävs.

Valuta

Rand (ZAR)

Tidsskillnad

+ 1 timme

Elektricitet

Sydafrika använder en annan standard än Sverige på eluttagen. Medtag adapter.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag