Praktisk information om Kenya

Planerar du en resa till Kenya? Många kommer för att besöka Kenya, på grund av sitt behagliga klimat men i första hand den fantastiska möjlighet till safari man hittar här. Landet har massor att erbjuda: de bästa nationalparkerna, vilda djur och spännande landskap, himmelska vita sandstränder med palmer och turkost vatten, vänliga och avslappnade innevånare och en intressant kultur.

Vädret i Kenya

Kenya ligger vid ekvatorn och vädret är soligt och varmt hela året. Februari-Mars är den hetaste och juli-augusti är den kyligare perioden, men skillnaderna är inte så stora.

Vid kusten är det varmare och fuktigare än i de centrala och västra delarna. I bergen är det kyligare och man kan behöva ha en tröja på kvällen.

Bästa tiden att resa till Kenya

Det finns två regnperioder i Kenya. Den ena kallas “långa regnen” och är mellan april till juni och den andra kallas “korta regnen”, mellan november till december. Det regnar inte hela tiden utan det är regnskurar som följs av solsken.

Bästa tiden att besöka Kenya är mellan december-januari och juli-augusti. Då är det torrt.

Under regnperioden kan vägarna vara svårframkomliga, träden är täta och frodiga, men kan skymma djuren och det är svårt att upptäcka dem. Fördelen att besöka Kenya under den perioden är att priserna är lägre på boenden och man blir inte störd av många besökare under safarin, i de olika nationalparkerna.

Mars är en bra mellanperiod då är det grönt utan att skymma djuren för mycket.

Perioden mellan oktober och april är bäst för fågelälskare.

Säkerhet

Om du respekterar de grundläggande säkerhetsregler och använder din sunda förnuft behöver du inte oroa dig under din resa i Kenya. Som i alla länder ska man inte lämna pengar och värdesaker i sina hotellrum och använda sig av kassaskåp. Man ska inte ha stora summor pengar på sig och var försiktig med handväskor, samt inte ha för stora och dyra smycken på sig. Vidta alltid de försiktighetsåtgärder som när du reser i andra länder.

Hälsa

Det är inte rekommenderat att bada i sjöar, floder och öppna reservoar. Man ska inte dricka kranvatten utan vatten på flaska.

Undvik färska grönsaker och frukter.

Använd ett mygg/insektmedel. Kontrollera att det står DEET på flaskan som är det ämne som enligt undersökningar är mest effektivt mot insekter.

Tvätta händer ofta, gärna med handsprit.

Kontrollera med en vaccinationscentral om du behöver ta malaria profylax. Ska du ut på landsbygden är det oftast att rekommendera.

Kontrollera även vad som gäller för gula febern. Har du besökt vissa länder kan man i Kenya kräva vaccination.

Hälsoförsäkring

Kontrollera din reseförsäkring om vad som gäller vid sjukdom och vad som ingår. Se till att du har möjlighet att få sjuktransport hem om olyckan skulle vara framme under din resa i Kenya.

Klädkoder i Kenya

Om du stannar till vid stranden under din Kenyaresa kan du ha vanliga strandkläder på hotell och på stranden. Går du ut i staden bör du vara lite mer klädd. Undvik för urringade, för åtsittande kläder eller för korta shorts – både män och kvinnor, detta för att respektera landets innevånare.

När du är på safari, bör du ha ”safariklädsel”, t ex tunnare byxor, sneakers, kort- eller långärmade tröjor/skjortor (beroende på årstid och hur kyligt det är på förmiddagen och kväll).

Behöver du visum för att besöka Kenya?

Som svensk behöver du visum för att komma in i Kenya. Detta får du vid ankomst till flygplatsten. Är du av annan nationalitet, kontrollera vad som gäller med närmaste Ambassad eller konsulat.

Passet måste vara giltigt i minst 6 månader från inresedagen till Kenya. Det måste även finnas två tomma sidor i ditt pass vid ankomsten.

Valuta

Kenyas valuta heter shilling (KSH). En amerikanska dollar motsvarar 100 shilling. Det lättaste är att ta ut kenyanska shilling på bankomater med ditt bankkort. Behöver du växla pengar gör det endast på banker eller kända växlingskontor.

Om du behöver växla tillbaks shilling när du reser hem igen kan växlingskontoret eller banken behöva ha kvittot du fick när du växlade in tidigare. Spara alltså dina växlingskvitton.

Elektricitet

Elförsörjningen i Kenya är 220/240 volt 50Hz. Oftast har man det”brittiska” urtaget med 3 platta stickor. Därför är det bra med att ta med adapters.

På lodgerna i nationalparkerna har man restriktiv eltillförsel. Man kan finna specifika rum där man kan ladda all elektrisk utrustning.

Tidsskillnad

Kenya ligger en timme före Sverige sommartid och två timmar under vintertid.

Vad gör man under sitt Kenya besök?

Under din Kenya resa kommer du att få se vackra landskap, vilda djur och den fina kusten vid Indiska oceanen. Du kan utforska huvudstaden Nairobi, upptäcka Victoria-sjön och det mest självklara: åka på safari och se det mest fantastiska skådespel med djur och natur som huvudaktörer.

1. Safari

Safarin sker i en eller fler av de många nationalparker eller reservat som finns i hela landet. De mest kända är Maasai Mara, Amboseli, Lake Nakuru och Tsavo East. Man reser in i själva området, passerar en vaktad entrée för kontroll av att avgiften är betald. Din erfarna chaufför kommer sedan att åka runt i parken och visa dig djurgrupperingar eller leta efter spännande skådespel som utspelar sig på savannen eller i bergsmassiven. Här får du garanterat se elefanter, giraffer, gnuer och en mängd olika typer av antiloper impalas och fåglar. Du kan få se jakter på liv och död eller sömniga lejonhannar, hungriga små söta lejonungar och de spektakulära zebrorna som gnäggar på sitt lustiga sätt, gäspande flodhästar och överallt afrikanska vildsvinsfamiljer som trippar omkring. Du har aldrig tråkigt fastän du ibland är ute i bilen i flera timmar. Ofta är målet för en besökare att se ”the big five” d v s, lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning.

2. Upplev den kända djurmigrationen

I Maasai Mara-reservatet i Kenya, tillsammans med Serengeti national park i Tanzania, kan man se migrationen. Hjorder av djur; gnuer och zebror förflyttar sig mellan parkerna. Det är ca 1,5 miljoner djur som ändrar mark och förflyttar sig enligt en djupt inrotad instinkt på jakt efter mat och vatten. Beroende på regnsäsongerna så brukar detta ske någon gång mellan maj och juni.

3. Efter safarin kopplar du av på den östafrika kusten

Kusten i Afrika vid den Indiska Oceanen sträcker sig utan slut, av orörda sträckor av vit sand, vajande palmer och varmt härligt hav. Ett perfekt avslut på din resa i Kenya, efter några dagars safari på dammiga, skumpiga vägar. Det finns flera platser nära Mombasa du kan bo vid, Diani Beach, Malindi eller Kilifi.

4. Bestig Mount Kenya

Kilimanjaro, är det mest kända mytomspunna berget att bestiga i Afrika, men Mount Kenya är Afrikas näst högsta topp och anses ofta vara en mer utmanande klättring. Väl uppe på den kända toppen Lenana Peak får du en makalös utsikt över Kenya och du kan få se en glimt av Kiliimanjaro i Tanzania om vädret tillåter.

5. Slappna av vid Lake Victoria

Staden Kisumu ligger vid den kända Victoria-sjön. Här får du uppleva vackra solnedgångar över sjön, smaka på dagsfångad färsk fisk och bara njuta av en avslappnad atmosfär. Är du intresserad av fåglar kan du besöka Ndere Island, där det finns vandringsleder och några campingplatser.

6. Utforska Nairobi

Nairobi är kanske inte en stad man i första hand förknippar med att besöka. Men det är den största staden i Kenya och erbjuder som en sådan, mycket aktiviteter t e x historiska museum, utställningar om olika afrikanska stammar, kenyansk gatukost, lokala marknader, moderna köpcentrum, massor av internationella och lokala restauranger och till och med en djurpark i utkanten av staden för den om inte hinner åka iväg på safari.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag