Spännande aktiviteter i Japan

Var med om en traditionell teceremoni

Te kom från Kina till Japan någon gång under 900-talet. Även om det blev populärt hos aristokratin och överklassen för sina påstådda medicinska läkekonster, var det inte förrän när samurai-klassen antog traditionen med te-ceremoni eller chado, som teet verkligen började blomstra. Den nådde sin höjd på 1500-talet, med utövare som Sen-no-Rikyu som etablerade ceremonin i en form som har bestått fram till idag.

Delta i en traditionell te-ceremoni, en kontemplativ övning som kombinerar rituella rörelser med handgjorda redskap som anses vara vackrare för sina “ofullkomligheter”. En höjdpunkt i ceremonin är chansen att prova wagashi, traditionellt godis som är utformade för att komplettera ”matcha” som serveras under teceremonin.

Du får chansen att ställa frågor till te-mästaren och kanske lära dig att röra te på det speciella sätt man gör under en te-ceremoni. Du kan om du vill även beställa en speciell kaiseki-måltid, som ordnas under ceremonin.

Lär dig om Japans kända dryck - Sake

Sake (uttalas sacke, inte sackéé) eller nihonshu är Japans traditionella dryck, skapad genom en tvåstegs-jäsningsprocess som omfattar ris och koji. Man hittar sake från högklassiga ryotei (traditionella restauranger) till avslappnade izakaya (barer) och den kan serveras varm eller kall. Du lär du dig den komplicerade jäsningsprocessen när du besöker ett lokalt bryggeri. Vissa anläggningar använder moderna tekniker, medan många fortfarande följer de traditionella metoderna för bryggning. Självklart blir det tid för avsmakning. Du kommer att upptäcka en helt ny dryck och få smakupplevelser du aldrig trott om sake!

Middag med en MAIKO

En Maiko (geishalärling) är en av Kyotos mest kända figurer, och många besökare drömmer om att få fotografera en kimono-klädd maiko trippa fram genom kullerstensgatorna på väg till ett kvällsengagemang. Nu kan du få ett personligt möte med en av dessa engagerande artister. Här får du lära dig mer om detta ikoniska yrke.

Du får möta maikon i ett exklusivt ochaya-teahus, som vanligtvis är begränsat till alla utom etablerade kunder. Ta chansen att prata med maikon och spela några spel innan du sätter dig ner till en spännande kaiseki-middag. Njut av säsongens delikatesser och av en musik- och/eller dansföreställning. Avsluta upplevelsen med ett besök i en närliggande traditionell trädgård.

Halvdag i Nara

Tillbringa en halvdag med att utforska den antika staden Nara, Japans första huvudstad, där den kejserliga familjen bodde under 800-talet.

Här besöker du Nara Park och Todai-ji-templet, den största träbyggnaden i världen. Det rymmer Daibutsu, en av de största Buddha-statyerna i landet.

De närliggande naturområdena Isui-en och Yoshiki-en är utmärkta ställen för en kontemplativ promenad. Båda är särskilt vackra på hösten, när lönnen lyser av guld och rött. På den östra sidan av parken är Kasuga-helgedomen scenen för många traditionella bröllop. Den närliggande botaniska trädgården är bäst på våren, när blåregnet (Wisteria) brister i blom.

Se de fridlysta hjortarna i Nara Park, ansedda som Guds budbärare. Är du hungrig kan du inta något att äta vid Naramachi. Denna traditionella stadsdel på södra sidan av Nara Park är full med utmärkta kaféer och restauranger.

Tori Gates i FUSHIMI INARI

Torii Gates i Fushimi Inari-helgedomen i södra Kyoto är en av Japans mest ikoniska sevärdheter. Besök den 1300 år gamla helgedomen och vandra uppför berget till utsiktspunkten med den imponerande utsikten över södra Kyoto. Templet är tillägnad gudinnan Inari, som ska ge lycka när man gör affärer.

De tusentals torii-portar som leder längst vägen byggdes av dem vars böner hade besvarats och dessa har använts som bakgrund i flera filmer (inklusive ”En geishas memoarer”). Se de många rävmotiven som finns överallt. Räven representerar Inari’s budbärare.

Akihabara - The electronic town

Akihabara har länge ansetts vara en central punkt för Japans motrörelse till det traditionella Japan.

Från efterkrigstidens kända elektronikdistrikt till dess nuvarande roll som ett högsäte för animerings- och otakukultur (en slags japansk undergoundkultur –en blandning av elekronik/manga-serier). Ett fascinerande kvarter att utforska.

I Akihabara kommer du att se allt från vintage Nintendo-spel till animerade tecknade figurer till den senaste Sony-elektroniken. Stanna till vid ett kafé för en titt på cosplay (ett slags kostymspel) eller läs en manga serietidning på en ”Manga Kissa” (ett kafé för läsare av Manga – serietidningar/böcker ).

Missa inte att gå till det närliggande shoppingkomplexet Manseibashi, som är en renoverad tågstation.

Glöm inte att besöka den hundraåriga Kanda Myojin-helgedomen. Man märker av Akihabaras inflytande här som blir särskilt tydligt i helgedomens böneskyltar och speciella amuletter i form av bl a minneskort.

Lär dig laga riktig japansk mat

Lär känna Japan genom maten. Under en 4 timmars matlagningskurs arbetar deltagarna tillsammans för att förbereda och njuta av en traditionell japansk måltid.

Menyalternativ kan innehålla olika typer av sushi (inklusive en workshop om hur man filear fisk) eller “komfortmat” som udon, soba eller tempura. Är du riktigt matlagningsintresserad ska du boka en speciell kurs som tillägnas Washoku, Japans traditionella kök som nyligen har utsetts av UNESCO som ett kulturarv. Washoku fokuserar på säsongens färska ingredienser, liksom på den konstnärliga presentationen av maten.

För den hungriga!

Tokyos många Michelin-stjärniga restauranger är världskända, men om du vill spara dina yens, är stadens ”streetfood” minst lika bra och kostar en bråkdel av priset. Utforska den japanska termen ”B-kyu gurume” eller ”B-grade cuisine”, dessa smakrika rätter som lokalbefolkningen älskar.

Smaka dig igenom okonomiyaki (pannkakor med japansk stil med strimlad kål, nudlar och skaldjur eller kött), yakitori-spett av grillad kyckling eller en härlig skål med ångade ramen.

Följ de röda lyktorna till en izakaya, där smakar du på edamame eller lite sashimi. Om tiden och din aptit gör det möjligt, kan du kanske avsluta med en läcker taiyaki, ett fiskformat bakverk fyllt med röd bönpasta eller grädde som serveras direkt från grillen. Oavsett meny kommer du inte att gå hem hungrig!

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag