Synpunkter om vår Vietnamresa.

Först en kort sammanfattning. Det var en mycket innehålls- och upplevelserik resa. Nästan på gränsen till för många intryck för att ännu riktigt kunna smälta allt. En svaghet var den begränsade tiden vi hade som medförde väldigt mycket packande och att åka vidare, men vi fick ju smaka på hela Vietnam från norr till söder. Men, lite stressigt var det.

Dock ett mycket bra arrangemang som vi är mycket nöjda med.

Flygen.

En flight som vi hade från Frankfurt till Shanghai (11 tim) upplevde vi, trots att vi vid några tidigare resor haft lika långa flighter eller t o m längre, som för långt. Vi undviker sådana långa flighter i framtiden. Återresan med bl a två flighter på ca 7tim var helt ok. Inte minst beroende på flygplanet A380 som är i två våningar. Tips till andra som reser med samma flygplanstyp – försök att få plats på övre däck och window seat. De i särklass bästa platser som finns i economy class.

Guiderna.

Genomgående väldigt kunniga och samtliga hade läst engelska på universitet. Dock led alla av att det tydligen inte hade ingått i någon större omfattning i utbildningen att lära sig det engelska uttalet. Så det blev väldigt mycket engelska med vietnamesisk accent/betoning och det blev lite svårt att förstå ibland. En annan brist som verkar vara genomgående var än i världen vi träffat på guider – inga stadskartor! Guidningen blir ju mycket mer värdefull om man på en karta kan se var man är.

Bilarna var alla av högsta klass. Lugna och duktiga förare.

Hotellen

Alla hade hög standard och var ganska väl belägna, men i två fall var sängen så stor i det ordinära rummet att det inte fanns plats att öppna resväskorna. I det första fallet löste man det direkt efter vårt klagomål och vi fick ett större rum, medan man i Saigon inte kunde åtgärda det i brist på alternativa rum men lovade oss ett större rum när vi återkom tre dagar senare. Det infriades.

Hanoi

Skitdåligt väder med trots paraplyer genomblöta skor. En riktig storstad med i och för sig många intressanta utflykter. Ett myllrande gatuliv och den första kontakten med den oändliga strömmen av scooters och motorcyklar.

Halongbukten

Trots dåligt väder så var den utflykten en verklig höjdare. Boendet på båten, arrangemangen och inte minst maten var verkligen utsökt. Bör vara en given del i en Vietnam resa.

Hue/Danang

Lite bättre väder men annars ganska likvärdigt med Hanoi. Storstäder med alla för och nackdelar. Citadellet i Hue dock väldigt intressant.

Hoi An

En galen stad som en svensk/amerikanska som vi mötte tidigare på en ostronbank kallade det, men ändå väldigt härligt galen. Vi firade nyårsafton där och det var verkligen full uppställning med alla färggranna lyktor och liknande. Nästan lite karnevalsartat. Man undrar hur mycket som var genuint och hur mycket som var till för de kryllande turisterna eftersom vietnameserna eg firar nyår i februari. Två dygn fylldes snabbt.

Besöket hos Mr Minh´s house var en riktig höjdare.

Saigon/ Ho Chi Minh City

Väldig varmt , 32 grader, men i övrigt mest en levande och sprudlande storstad.

Mekongdeltat

Det s k Homestay var mycket enkelt och enligt vår nomenklatur ett vandrarhem. Rummen också därefter. Öppet via taket till alla rum och delad toalett. Personalen var dock väldigt trevlig och maten utsökt.

Alla besöken och aktiviteterna var mycket intressanta och gav också en liten inblick i människornas vardagsliv.

Båtturerna på floden i långbåtarna var en skön upplevelse liksom besöket i den flytande marknaden.

Den största behållning av resan är nog kanske människorna i Vietnam. De ständigt glada leende och vänliga. Tänk om det kunde exporteras ut i världen så skulle det vara en given succe´ och göra världen lite bättre.