Praktisk information om Brasilien

Pass/Visum

Som svensk medborgare behöver du inte visum för din resa till Brasilien. Se till att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter inresedatumet. Svenska medborgare får stanna visumfritt i maximalt tre månader i följd.

Har du ett annat medborgarskap, kontrollera med Brasiliens ambassad/konsulat vad som gäller.

Vaccination

Ditt behov av vaccination inför resa till Brasilien beror på faktorer som längd på resan och din hälsoprofil.

Besök din vaccinationsmottagning minst en månad innan planerad avresa för att få en individuell bedömning.

Säkerhet

Brasilien har ett rykte om sig att inte alltid vara ett säkert land.

Generellt gäller det dock bara att respektera några basregler och använda sitt sunda förnuft och din resa i Brasilien blir en fantastisk upplevelse.

Våra guider är certifierade och har lång erfarenhet så de är väl medvetna om riskerna och tar dig till säkra platser. Rådfråga dem och följ deras råd. De lever i landet och vet hur man ska bete sig.

-Visa inga smycken, lämna dem hemma.

-Ha inga värdesaker på dig, lämna dem i hotellets kassaskåp. Ibland är det omöjligt när man är på resande fot, men då bör man ha detta nära kroppen och aldrig lägga ifrån sig någon väska.

-Ta inte foton med en fin, dyr kamera, såvida du inte har en medföljande guide.

-Använd ditt kreditkort för betalning av hotell, restauranger i de större städerna. Ha lite växelpengar för taxis och småsaker du kanske vill köpa.

-Vid strandbesök i de stora städerna, ta endast med det mest nödvändiga och minst stöldbegärliga.

-Ha alltid kopior på pass, kreditkort, flygbiljetter etc om det skulle gå förlorat.

Naturförhållanden

Brasilien ligger runt ekvatorn och har alltså mest ett tropiskt klimat. Det är fuktigt och varmt. Överlag är det låg variation av årstider. Under regnperioden kan det förekomma översvämmningar i de södra delarna, i vissa fall kan temperaturen sjunka kraftigt.

I de nordostliga delarna kan man ha torrare perioder. I övrigt har man inte stora naturkatastrofer som t ex jordbävningar, orkaner eller vulkanutbrott.

Bästa tid att resa dit

Brasilien är ett mycket stort land, så beroende på var du ska åka, måste du kontrollera vad som gäller för den plats du ska besöka. Det är dock alltid varmt och landet kan besökas året om.

I korthet gäller följande för de mest besökta platserna i Brasilien:

-Syd- och sydöstra delarna, bl a São Paolo, vinter är mellan juni –september, vilket innebär regn, blåst och lite kyligare väder.

-Längs hela kusten regnar det under oktober – januari, beroende var på kusten du befinner dig, tex Rio de Janeiro och söderut.

-Fortaleza och Salvador de Bahia– regnperiod från april- juni. Men solen skiner mycket och det är korta kraftiga regnskurar, ca 25 – 30 grader.

– Amazonas – är en tropisk region, temperaturer ligger på 25-40 grader och där regnar det nästan alltid mycket. Den torraste perioden för Manaus, juni- oktober. I Belem regnar det januari-maj, kl 5 varje dag kommer ett kraftigt skyfall.

– Iguazu – sommarperiod – september- maj, då är det varmt och fuktigt. Under vintern, juni-augusti är det torrare och inte lika varmt , medeltemperatur 24- 40 grader.

Reseförsäkring

Se över om din hemförsäkring har reseskydd för hela din vistelse i Brasilien. De bästa sjukhusen är privata och det kan snabbt bli mycket dyrt om olyckan är framme.

Vi rekommenderar starkt att du tecknar en separat reseförsäkring innan avresa, om din vanliga reseförsäkring inte är tillräcklig. Ha alltid ett bevis på din försäkring med dig. Försäkringsbolaget brukar kunna skicka på engelska.

Tidskillnad

Då landet är stort finns det 4 tidzoner i landet. Generellt ligger Brasilien 5 timmar efter Sverige. Men vissa delar har även vintertid och andra inte, så det är viktigt att kontrollera vad som gäller när du ska resa. Extra viktigt att kontrollera tidszonen när man ska flyga till de olika delarna så att man inte missar planet.

Beroende på var du ska i landet kan det dock se ut så här:

Svensk sommartid:
Kl 12:00 i Sverige är klockan 07:00 i t ex Rio de Janeiro och Salvador de Bahia
Kl 12:00 i Sverige är klockan 06:00 i Amazonas (t ex Manaus)

Svensk vintertid:
Kl 12:00 i Sverige är klockan 08:00 i t ex Rio de Janeiro och Salvador de Bahia
Kl 12:00 i Sverige är klockan 07:00 i Amazonas (t ex Manaus)

Elektricitet

Elektriciteten är inte standardiserad i Brasilien och kan variera mellan 110V and 220V. Ta med adapter och kontrollera innan du laddar din dator, telefon, kamerabatterier etc. De flesta uttag på hotell är typ C. På andra platser kan det vara andra uttag.

Valuta

Brasiliens valuta heter REAL.

1 Brasiliansk Real = 2.51 kr

1 kr = 0.40 Real

1 Real = 0.29 US Dollar

1 Real = 0.24 Euro

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag