Praktisk information om Vietnam

Här delar vi med oss av lite praktisk information om Vietnam och saker som är viktiga att känna till när du besöker landet. Läs igenom denna information så du är väl förberedd inför din resa.

Pass/Visum

Som svensk medborgare behöver du inte visum för att resa in i Vietnam om du stanna mindre än 15 dagar. Vid mer än 15 dagars vistelse måste du ansöka om visum. Det kan du göra via internet och denna länk: https://vietnamvisa.gou.vn

Vaccination

Behovet av vaccinationer inför resa till Vietnam varierar beroende på din hälsoprofil och reslängden. Vaccinationsmottagningen gör en individuell bedömning för att se vilka vaccin du behöver. Du bör kontakta den minst en månad innan avresa.

Säkerhet

Vietnam är ett i allmänt säkert land att vistas i. Sedvanlig försiktighet skall självklart alltid iakttas. Håll uppsikt på värdesaker.

Naturförhållanden

Vädret varierar kraftigt mellan norra (tex Hanoi, Halong, Sa Pa), centrala (Hue, Hoi An, Da Nang) och södra Vietnam (HoChi Minh City – fd Sai Gon, samt badstränderna vid kusten utanför samt ön Phu Qouc).
Vill du besöka Vietnam från nord till syd är det bäst att åka under mars – april då temperaturen är ungefär samma i hela landet.
Under januari och februari kan det bli temperaturer kring 12 grader i norra Vietnam.
Centrala delarna besöks bäst kring maj -april, då det är som torrast.
Södra delen har monsun och regn mellan maj – september.
Det regnar ofta i Vietnam, men det är korta kraftiga skyfall.
Om du vill resa under december – februari och besöka hela Vietnam, rekommenderar vi att ta med varma tröjor till norra delen, stanna till i centrala delen och sedan åka ned mot värmen i södra.
Landet kan drabbas av tropiska cykloner med översvämningar som följd och jordskred i bergtrakter.

Reseförsäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om aktuell hemförsäkring inkluderar ett reseskydd för vistelser i Vietnam. Om inte bör du teckna en separat reseförsäkring.

Valuta:

Dong

Tidsskillnad

+ 6 timmar

Elektricitet

Vietnam har olika standard på eluttag än den i Sverige. Som svensk behöver du ha med dig adapter.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag