Praktisk information om Tanzania

Här får du lite praktisk information om Tanzania som kan vara bra att bekanta sig med innan avresan

Pass/Visum

Visum till Tanzania kan antingen beställas i förväg via ambassaden, se info här: http://www.tanzaniaguiden.se/visum-tanzania/, eller på plats vid ankomsten till landet, då betalar man i USD.
Tänk på att ditt pass måste ha en kvarvarande giltighetstid på minst 6 månader efter hemresedatumet.

Hälsa

Uppsök en vaccinationscentral för att se över din vaccination som krävs för Tanzania, samt diskutera eventuell malariaprofylax, som i de flesta falla är att rekommendera.

Säkerhet

Tanzania lockar alltfler turister och bedöms idag som relativt säkert givet att man vidtar rekommenderade trygghetsåtgärder. Kriminaliteten är hög så du bör vara mycket uppmärksam på allmän plats. Dessutom bör du undvika stora folksamlingar och i synnerhet demonstrationer då de snabbt kan urarta i våldsamheter.

Naturförhållanden

Tanzania är stort och klimatet varierar mycket mellan olika landsdelar. Vid kusten är luftfuktigheten och värmen stundtals pressande hög, medan centralplatån har torrt och varmt väder. Landet har två regnperioder, mars-maj och november-december. Under dessa perioder finns risk för översvämningar och jordskred.
Jordskalv förekommer i landet, men majoriteten av dem är mindre.

Reseförsäkring

Att ha en fullgod reseförsäkring är mycket viktigt vid besök i Tanzania. Kontrollera om hemförsäkringen täcker dina behov, annars behöver du teckna en extra försäkring.

Valuta

Valutan i Tanzania är tanzanisk shilling- TZS.

Man hittar bankomater i större städer.

Kreditkort är accepterade i Tanzania, men kan innebära höga serviceavgifter och dålig växelkurs. Kontanter i Dollar -USD- accepteras i städer och vid turistområden. Sedlar i USD måste vara i gott skick, inga skador och inte äldre än från 2004. Många banker erbjuder högre valutakurser för högre sedlar (t ex 100 och 50usd ) jämfört med lägre (20, 10 eller eller 5 usd sedlar).

Rent generellt så är Tanzania för en turist ett ganska dyrt land.

Tidsskillnad

+ 2 timmar

El och Plug Standards

Kom ihåg att ta med adapter då Tanzania har andra sorters eluttag än Sverige.

Elförsörjningen i Tanzania är 220/240 volt vid 50Hz, och är av UK-typ. Ta med adapter. Under safaris, brukar man inte alltid kunna ladda sin elutrustning i tältet eller i lodgerummet. Detta görs på ett speciellt ställe/rum, där alla gäster får ladda. Detta för att elförsörjningen är otillräcklig i vildmarken.

Resor, Transport och Rundtur

För att nå nationalparker och reserverat tar man bil eller flyg, där man sedan gör safari (gamedrive). Vägarna i de flesta parker kan bland vara i mycket dåligt skick och är oskyltade och områden man åker i är väldigt stora, därför rekommenderar vi inte självkörning. Vi erbjuder chaufför som ofta även är utbildad ”ranger” eller guide och har flerårig erfarenhet av att köra i dessa öppna landskap och områden. Chaufförerna är vana vid olika förhållanden och kan peka ut djur och natur som besökare aldrig annars skulle kunna se med blotta ögat. De känner även till säkrade platser för att kunna gå av och uppsöka en toalett eller äta en medhavd pick-nick lunch. Ofta är man ute hela dagen, men känner sällan av att man tröttnar, då landskap och att få se alla djur gör dagen mycket omväxlande. Mindre barn rekommenderas inte att ha med på safari, då man inte kan stanna överallt, samt att man ofta måste iaktta tystnad när man ser vissa djurgrupperingar och att dagarna i en bil kan bli väldigt långa för ett mindre barn. För att ett barn ska kunna uppleva fullt ut en safari, rekommenderar vi att barnen är från 11- 12 år och uppåt.

Mat och dryck

Hotell, läger och lodger erbjuder västerländsk mat, med bra kvalitet, men med begränsat urval på menyn. Långa transportavstånd och svårighet att få leveranser till många av lodgerna innebär att mat och dryck ofta kan bli dyrt. Hotell och lodger ligger ofta isolerat från andra boendeplatser vilket innebär att man bara har hotellets/lodgens restaurang att tillgå. Vi avråder dessutom att köra på natten i mörkret i nationalparkerna för att uppsöka andra hotellrestauranger.

Vi avråder från att dricka kranvattnet, utan att alltid ha med sig mineralvatten. De flesta läger, lodger och hotell har alltid flaskvatten tillgängligt. Se alltid till att ha med vatten vid safaris (gamedrive).

Klimat och Väder

Tanzania ligger söder om ekvatorn och är ett stort land vilket innebär att klimatet varierar, beroende på var man befinner sig. Regnsäsongen, infaller under mars – maj. Vid kusten och på öarna innebär det ibland regnskurar, samt en hög luftfuktighet är hög. Temperaturer ligger på ca 30 °.

Den torra säsongen varar under hela juni – oktober och nederbörd är ovanligt, även på öarna. Temperaturen varierar mycket beroende på höjd och läge. Det är den bästa tiden att besöka Tanzania. Under november och december kommer man in i en kortare, lättare regnperiod, som inte är lika intensiv som under vårregnen.

Under januari och februari, infaller den korta torrsäsongen, innan de större regnen infaller i mars.

Kläder

Det blir aldrig speciellt kallt i Tanzania, ta med dig lätta kläder, helst bomull eller linne. Packa ned vita, beige, kaki och bruna färger, eftersom du under en safari ska undvika färgglada kläder. Det kan vara långa dagar i fordonet, så det är lämpligt att bära lätta, bekväma kläder som kortärmade skjortor i bomull / linnebyxor eller längre shorts. Jeans är oftast för varmt och kan bli obekväma när man sitter en längre stund i värmen. Vandringsskor, eller stabilare gymnastikskor och strumpor behövs. Vissa morgnar kan vara lite kyliga, under vissa perioder, så ta med en liten kofta som du sedan kan ta av under dagen när det blir varmare.

Kvällarna kan vara kyliga, ta därför med kläder som passar. Långärmade tröjor och skjortor samt långbyxor förhindrar att du blir biten av insekter. Solen känns inte alltid varm men kan ändå bränna kraftigt så ha solskydd och gärna en hatt, även om vädret ibland är mulet.

Stranddagar på Zanzibar eller någon kuststad, innebär oftast varmt och skönt väder. Inom hotellområdet kan man bära badkläder, men utanför och i städerna rekommenderar vi att inte gå i baddräkt eller för naket. Lokalbefolkningen klär sig mer täckt, därför är för korta shorts, minikjolar, för urringade tops, eller andra tighta kläder inte att rekommendera vid besök utanför hotellet.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag