Praktisk information om Iran

Här kommer en bra checklista med praktisk information om Iran och saker du bör tänka på för att vara väl förberedd inför resan.

Pass/Visum

Som svensk medborgare måste du ha turistvisum. Här hittar du information om hur du skaffar detta: https://www.erv.se/privat/reseinformation/landsguiden/iran/ Läs noga igenom detta, då landet har speciella krav som bör uppfyllas för att processen ska gå smidigt. Var även ute i god tid, helst redan två månader innan ditt avresedatum, då handläggningstiderna i regel ligger på flera veckor.

Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader från det datum du beräknas lämna landet.

Vaccination

Kontakta din vårdcentral i god  tid – helst minst en månad innan avresan – för att ta reda på vilka vaccin du kan tänkas behöva inför din resa till Iran.

Säkerhet

Iran är ett säkert land att turista i. Vi rekommenderar dock att du alltid har god uppmärksamhet på bagage och tillhörigheter på offentlig plats och i folksamlingar.

Naturförhållanden

Större delen av Iran har inlandsklimat med perioder av mycket höga temperaturer under sommarhalvåret. Säkerställ att du alltid har god tillgång till vatten och att du bär lämplig klädsel då du kommer röra mycket på dig under din tur.

Jordskalv förekommer frekvent i Iran, främst i södra delen av landet som ligger nära en plattgräns. De flesta är dock mindre omfattande.

Reseförsäkring

Att ha en fullgod reseförsäkring under din resa i Iran är absolut nödvändigt. Det kostar inte mycket extra och låter dig koppla av och njuta av din semester utan oro för oväntade utgifter.

Valuta

Iransk rial (IRR)

Tidsskillnad

+2,5 timmar

Elektricitet

Iran använder europlug, alltså  samma standard som Sverige, så du behöver ej medta adapter på din resa.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag