Praktisk information om Colombia

Här delar vi med oss av lite praktisk information inför din resa till Colombia och saker som är viktiga att känna till när du besöker landet. Läs igenom denna information så du är väl förberedd.

Läs om pass och visum vid resor till Colombia

Som svensk medborgare behöver du inte visum för att resa till Colombia. Ditt pass måste vara giltigt minst tre månader efter hemresedatum från Colombia. Var noga med att få inrese- respektive utresestämpel i passet.

Om du inte är svensk medborgare ska du undersöka vilka regler som gäller för dig. Du ansvarar själv för att se till att alla resedokument är i sin ordning när du kommer till flygplatsen.

Vaccination

Behovet av vaccinationer inför resa till Colombia varierar beroende på din hälsoprofil och reslängden. Vaccinationsmottagningen gör en individuell bedömning för att se vilka vaccin du behöver. Du bör kontakta den minst en månad innan avresa.

Zikavirus
Det finns en smittorisk med zika-virus i Colombia. Viruset överförs via samma mygg som kan smitta med denguefeber och gula febern. Det finns varken vaccinationer eller förebyggande medicin mot zikavirus. Man bör därför skydda bar hud med myggsprej. Sjukdomen påminner mycket om en lätt influensa och är endast allvarlig för gravida. Om man är gravid och smittas med zikavirus finns det en stor risk för fosterskador, bland annat utvecklas fostrets hjärna inte som det ska. Därför rekommenderar vi inte att man reser till Colombia om man är gravid eller planerar att bli gravid.

Gula febern
I vissa länder måste man visa upp intyg på giltig vaccination mot gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har hittills varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd. Vissa länder kräver dock fortfarande intyg på påfyllnadsdos efter tio år.

Du kan läsa mer här: www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/gula-febern

Malaria
Det finns malaria i hela Amazonområdet, och det rekommenderas, att man vid resa i detta område tar malariaförebyggande medicin. I resten av Colombia, särskilt vid Stilla havet och på landsbygden under ca. 100 meter är det risk för malaria, och man ska även vara mycket noggrann och förebygga myggstick (myggspray med DEET eller AUTAN, användning av impregnerat myggnät eller bo på hotell med luftkonditionering). Malariamyggan sticker först när det har blivit mörkt. Välj ljus klädsel. Använd långärmat och långbyxor. Spraya eventuellt kläderna med insektsmedel innehållande permetrin.

Denguefeber
Denguefeber förekommer i hela Colombia, också i städerna. Det finns inget vaccin eller förebyggande medicin för denguefeber och man ska vara noggrann med att skydda sig mot myggstick med myggspray med DEET eller AUTAN. Denguemyggan sticker oftast kring solnedgång och soluppgång.

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Du kan även läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/

Säkerhet

Säkerhetsläget i Colombia har förbättrats markant på senare år. Resor till landets större städer och turistområden kan numera göras utan problem, men sedvanlig försiktighet skall alltid iakttas.

Naturförhållanden

Kraftig nederbörd kan i perioder orsaka stora problem. Blötast är månaderna april och maj.
Colombia har seismologisk aktivitet.

Reseförsäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om aktuell hemförsäkring inkluderar ett reseskydd för vistelser i Colombia. Om inte bör du teckna en separat reseförsäkring.

Valuta

Colombiansk peso (COP)

Tidsskillnad

– 6 timmar.

Elektricitet

Colombia har en annan standard på eluttag än den i Sverige. Som svensk behöver du ha med dig adapter.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag