Praktisk information om Japan

Pass/Visum

Svenska medborgare som inte stannar mer än 90 dagar behöver inte ansöka om visum innan avresa om syftet med resan är turism.

Se att ha ett giltigt pass med minst 6 månaders kvarvarande giltighet vid ankomst. Resenären ska kunna visa att det finns en returresa tillbaks (eller vidare till annan ort) samt bevisa att det finns ekonomiska tillgångar för att täcka sin vistelse i landet.

Som svensk medborgare gäller endast om man har svenskt medborgarskap och svenskt pass. Uppehållstillstånd och andra tillstånd för att stanna i Sverige är inte tillräckligt för att komma in i Japan.

För annan nationalitet bör man kontakta Japanska ambassaden/konsulat för mer information.

Läs mer här: http://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/index.html

Valuta /Currency

Japanska valutan heter “YEN” och symboliseras av tecknet “\”.

Säkerhet/Safety

Japan har länge varit ett av världens tryggaste länder om man ser till brottslighet. Storstäder som Tokyo och Osaka är anmärkningsvärt säkra. Inte bara brott mot besökare som nästan är obefintliga, utan även personliga tillhörigheter som glömts i tåg eller taxis, på parkbänkar eller i restauranger ligger kvar, eller rings in till den lokala polisstationen och så småningom hittar den vägen tillbaks till den rättmätiga ägaren.

Allmänt råd är att ändå att vara varsam med sina värdesaker, pass och kredit kort.Tillfället gör tjuven.

Vaccination

Kontrollera din standardvaccination med en vaccinationscentral. I övrigt behövs inte någon speciell vaccination för att resa i Japan. Har du varit i ett land där Gula Febern finns, kan du behöva ha ett bevis på att du är vaccinerad.

Kontrollera att du har en bra reseförsäkring för akut hemtransport och sjukhusvistelse på plats om olyckan är framme.

Naturförhållanden

Japan har fyra olika årstider. Våren är den mest härliga perioden för att besöka Japan. Det är då Japans berömda körsbärsträd springer ut i blom, först plommonträden och andra träd i mars fram till maj, när de sista körsbärsblommorna blommar ut i norra Japan.

I juni är det regnperiod, ungefär under tre veckor. Efter det blir det mycket varmt och fuktigt. Undantag är Hokkaido (som inte har regnperioden) och bergsområdena.

Under september kan det bli stormigt, medan oktober och november ger trevliga temperaturer och magnifika höstfärger. Sydliga delarna har ganska milt väder och de norra riktigt kyligt med riklig snö under vintern.

Japan har seismologisk aktivitet och jordskalv förekommer relativt ofta, men landet är bra förberett för större incidenter och byggnader är förberedda för att det kan skaka till. Uppsök lokal information om något inträffar.

Elektricitet

100 v, med 2 olika frekvenser: 50 Hz i östra Japan (bl a Tokyo) och 60 Hz i västra Japan (t ex Kyoto, Osaka) Samma kontakter om I USA. Adapter rekommenderas.

Tidskillnad

Japan ligger under vintertid 8 timmar före Sverige och under sommartid 7 timmar före Sverige.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag