Praktisk information om Egypten

Pass / Visa

Som svensk medborgare ska du ha ett giltigt pass med 6 månaders giltighetstid vid ankomst till Egypten. Du behöver ha ett giltigt visum, som du antingen ansöker om via internet ett par veckor innan avfärd eller på plats vid ankomst.

Valuta

Egyptens officiella valuta är egyptiskt pund (EGP – E £).

Det finns bankomater (ATM) för uttag av kontanter i de större städerna. Hotell och större restauranger tar ofta betalt med kort, men mindre hotell kan ibland kräva kontant betalning. Ha alltid kontanter med.

Säkerhet

Allmänna råd är att alltid vara försiktig med värdesaker, pass och kreditkort.

Vaccination

Kontrollera med en vaccinationscentral innan avresa för att få professionell information.

Klimat

Egypten har ett underbart klimat men värmen kan vara mycket intensiv och solen är mycket starkare än i Europa. Det är välidgt varmt från maj till september. December-Januari har behagliga temperaturer. Då det är ökenområde kan kvällar och nätter ha mycket låga temperaturer.

Elektricitet

I Egypten är standardspänningen 220 V och frekvensen är 50 Hz. Du kan använda dina elektriska apparater i Egypten utan adapter.

Tidsskillnad

Tidskillnaden är 1 timme bakåt. När kl är 12 i Sverige är den 11 i Egypten.

Kläder och skor

Klä dig i lätta kläder i bomull och linne. Under de hetaste månaderna, juli till september, svala och bekväma kläder. På vintern, ta med något varmt, för de svala kvällarna. Solhatt och solglasögon är bra att ha med.

Ta för vana att inte vara för avklädd förutom vid stranden. Gäller både män och kvinnor. Respektera landets klädkoder.

Dricks

Att ge dricks är ett sätt att leva i Egypten och vi föreslår att du tipsar lite och ofta. Kom ihåg att i Egypten går dricks och service hand i hand och även om tjänsten ibland kan vara något långsammare än kanske i andra länder, är det alltid med ett leende. Beslutet om att ge dricks eller inte, och i så fall hur mycket, är slutligen ditt. Om du tror att du inte har fått den tjänst du förtjänar eller förväntar dig är du naturligtvis inte skyldig att tipsa. Men i Egypten är att ge dricks en uppskattning för tjänsten – även om den kanske inte var fullt så bra som man tänkt.

Mat och dryck

Att äta i Egypten kan vara en verklig glädje med tusentals kaféer, tehus och restauranger som erbjuder både vanlig och exotisk mat. De flesta hotell och kryssningsbåtar serverar en europeisk buffé, vilket förstås inte speglar den egyptiska kulinariska traditionen. Prova gärna om möjlighet finns de nationella rätter som kombinerar stora inflytanden från hela Mellanöstern.

Språk

Arabiska är det huvudsakliga språket som talas här i Egypten även om lokalbefolkningen har plockat upp många andra språk från turisterna genom åren. Engelska talas i stor utsträckning så kommunikation bör sällan vara ett problem på de platser det rör sig mycket turister. Kan du några arabiska ord, tveka inte att använda dem och oroa dig inte om du uttalar (det finns många arabiska dialekter från alla olika länder) felaktigt något ord, egyptierna bli snarare smickrade av att du har gjort ansträngningen av att försöka tala deras språk.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag