Praktisk information om Ecuador och Galapagos

Pass/Visum

Inget visum är nödvändigt för europeiska medborgare för en vistelse på mindre än 90 dagar.

Passet måste vara giltigt i mer än 6 månader efter ankomst.

Valuta

Sedan år 2000 har Ecuador antagit den amerikanska dollarn. Sedlarna är exakt desamma, medan mynten är präglade med ecuadorianska kändisar (de amerikanska mynten är också accepterade). Ha inte sedlar högre än $ 20 när du handlar. Detta breror på att det är brist på pengar och att man har viss misstro till förfalskade sedlar.

I byarna Puerto Ayora (Santa Cruz) och Puerto Baquerizo Moreno (San Cristobal) finns bankomater. Men i Isabela och på andra håll accepteras inte bankkort, kom ihåg att ha med tillräckligt med kontanter.

Meddela din bank att du ska resa till Ecuador för att se till att du inte behöver oroa dig för att göra uttag.

Hälsa

Hör med en vaccinationscentral om du behöver fylla på din standard vaccin samt om det finns något annat du ska tänka på. Vid Stilla Havskusten kan det förekomma myggrelaterade sjukdomar (malaria, dengue, etc.).

Man kan bli höjdsjuk i Anderna. Detta slår vem som helst, vilken generations som helst. Vältränad eller otränad. Det är omöjligt att veta på förhand, om du inte redan varit på så här pass höga höjder. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare innan avfärd, särskilt om du har någon form av hjärthistorik.

För att förhindra höjdsjuka rekommenderas det att dricka mycket vatten, äta lätta måltider som är rika på stärkelsefull mat, inte dricka alkohol eftersom detta ökar risken för uttorkning, undvik lugnande medel och att sova vid en höjd än den man än nått under dagen.

Drick inte kranvatten, även om det är drickbart i större städer.

Naturförhållanden

Det finns två säsonger i Ecuador, även om de inte är särskilt markerade: den blöta säsongen och den torra säsongen. Detta varierar främst beroende på geografi och höjd.

I Sierra torrsäsongen maj till augusti. Vädret kan dock snabbt ändras och det är inte ovanligt att en del regn faller innan ljus solen kommer tillbaks.Temperaturen är ungefär densamma hela året. De kan snabbt falla på natten på grund av höjden.

På Stilla havskusten sträcker sig torrsäsongen från maj till december. Från juni till september är himlen grå, det är under dessa månader man kan se knölvalar

I Galapagos sträcker sig torrsäsongen från maj till december. Mellan december och maj är havet ofta lite bättre och erbjuder därför bättre synlighet.

Slutligen, i Amazonas, är klimatet varmt och mycket fuktigt nästan året runt.

Säkerhet

Ecuador är ett relativt säkert land. Naturligtvis, ska du vara uppmärksam på ficktjuvar och att undvika visa fina smycken, kameror och annan elektronik. Undvik vissa platser med liten trafik efter mörkrets inbrott (parker etc.). En allmän regel är att resa med taxi på kvällen.

Vulkanerna utgör ingen risk för tillfället. Ecuador har för närvarande några aktiva vulkaner, men dessa ligger långt från de viktigaste städerna och turistområdena.

Naturligtvis kan det ändras när som helst. Vi informerar om något inträffar. Du ska självklart respektera de säkerhetsåtgärder från de lokala myndigheterna.

Vill du designa din egna resa?
Beskriv kort vad du vill göra, så kommer vi med spännande förslag.
Be om ett skräddarsytt förslag